Profesor


Profesor

Učiteľ filozofie jedného dňa prišiel, do triedy. Keď sa študenti usadili, vzal zo zásuvky nádobu a naplnil ju až povrch kameňmi. Potom sa spýtal študentov, či si myslia, že je nádoba plná? Študenti s ním súhlasili, že je.


Potom profesor vzal krabičku s kamienkami a vysypal ich do nádoby s kameňmi, zatriasol nádobou a samozrejme, že kamienky popadali medzi kamene. Profesor sa spýtal znovu. Je teraz nádoba plná? Študenti sa pousmiali a súhlasili, že je.


Ale profesor vzal krabičku s veľmi jemným pieskom a vysypal ho do nádoby. Samozrejme piesok vyplnil aj tie najmenšie medzierky medzi kameňmi. Teraz už bola nádoba naozaj plná.


Potom profesor povedal: Touto ukážkou som chcel znázorniť, že život je ako táto nádoba. Kamene znázorňujú dôležité veci vo vašom živote. Ako sú vaša rodina, partner, zdravie, deti..., všetko, čo je tak dôležité. Keby ste to stratili, bolo by to veľmi zničujúce.


Kamienky znázorňujú ostatné, menej dôležité veci. Napríklad vaše zamestnanie, dom, auto...


A piesok je všetko ostatné. Drobnosti.


Keď dáte piesok do nádoby ako prvý, nezostane vám žiadne miesto pre kamene. To iste platí v živote. Keď budete strácať čas a energiu na drobnosti, materiálne veci, nikdy nebudete mať čas na veci, ktoré sú skutočne dôležité.


Venujte pozornosť rozhodujúcim veciam vo vašom živote. Dajte si záležať na kameňoch (veciach, na ktorých vám skutočne záleží). Určite si svoje ciele. To ostatné sú len kamienky a piesok.